Allahumma, la ilaha illa anta. Subhanaka, inni kuntu minazzhalimin – ya Allah, tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau. Sungguh aku ini termasuk orang-orang yang zalim

Friday, 26 April 2013

Me and the moon , before it was cool

This is my personal experience in which I understand a little bit on how political system works . Well it's true, I write this because talking about politics is a trend nowadays in conjunction with the coming 13th General Election. This journal should be write a long time ago but surround with typical teenagers (read : tak kesah politik) is not easy , it took you a lot of courage to be yourself. As what Evey Hammond said in V for Vendetta " I wish I wasn't afraid all the time, but... I am". But the climate has change , people has risen , that's why this coming GE13 said to be the most historical among the previous GE , so even I'm not yet eligible to vote I want to be a part of this changes . 

It sound scary for some people


Everything begin with family , including this politics stuff . Ayah aku seorang penyokong tegar Parti Islam Semalaysia , PAS. Zaman era 90an dulu bilamana PAS mengadakan ceramah di kawasan-kawasan terbuka seperti di kawasan sekitar pasar malam , surau , padang etc , my father is the big fan of them , keluar dari kem (kami tinggal di kem tentera memandangkan ayah seorang askar) bersama keluarga untuk mendengar ceramah , duduk diatas rumput yang lecak beralasan surat khabar , kalau bertuah sikit ada lah tikar yang dibawa dari rumah. Aku yang kecik umur setahun dua ni memang tak faham apa yang terjadi , but I still remember back then , bagi aku itulah hiburan bersama keluarga memandangkan pelbagai permainan seperti stick glow in the dark banyak dijual . 

11th general election on 2004 , I was 9 years old that time and I'm already developed an inner consciousness, where I can think and digest what people told me. Once I ask my father " kenapa kena mengundi ? kenapa kena sokong pas ? " and he replied with one of this " sebab dalam dunia ni semua perkara akan ditanya Allah kelak di padang mahsyar termasuklah undi kita , Allah akan tanya siapa pemerintah yang kita pilih. " well he replied a lot but this sentence make me think the most " undi? pilih pemerintah ? kenapa benda macam ni pun Allah nak tanya ? penting sangat ke ? " I begin to questioned everything and have a lot of self-dialogue about this . My father would never refuse to answer nearly everything when we ask him , he would never say "ish ko budak kecik lagi jangan campur urusan orang dewasa" (I really respect the way our father taught us) but not everything is provide for you , you have to discover it yourself , same goes to my question.




Pada masa muka mereka dibalik-balikkan dalam neraka, mereka berkata (dengan sesalnya): "Alangkah baiknya kalau kami dahulu (semasa di dunia) taat kepada Allah serta taat kepada Rasul Allah.Dan mereka berkata lagi: "Wahai Tuhan kami, sesungguhnya kami telah mematuhi kehendak ketua-ketua dan orang-orang besar kami, lalu mereka menyesatkan kami dari jalan yang benar."Wahai Tuhan kami, berilah mereka azab sengsara dua kali ganda, dan laknatkanlah mereka dengan laknat yang sebesar-besarnya!" (Al-Ahzab 66-68)

Hari demi hari aku bawa persoalan tersebut sambil mengunyah nasi , mengayuh basikal , menyelamatkan seekor semut yang kehausan (tipu) dan ia terjawab dengan pemerhatian yang aku buat , pemerintah (baca : kerajaan) memang mempunyai peranan dan tanggungjawab yang sangat besar dalam menguruskan mesyarakat  , nasi tak cukup tanggungjawab kerajaan , anak gadis lari rumah tanggungjawab kerajaan , lembu hilang tanggungjawab kerajaan , kes pelacuran , kemiskinan , keciciran , akhlak dan beribu-ribu perkara lagi semuanya adalah tanggungjawab kerajaan .Maka jika sekecil-kecil perkara pun boleh melibatkan tanggungjawab dan peranan kerajaan apa ntah lagi perkara besar seperti hala tuju negara dalam pembangunan ummah , maka layaklah ditanya siapa pemerintah yang kita pilih di padang mahsyar. Di samping aku cuba untuk memahami kenapa dan bagaimana , aku difahamkan tentang apa itu negara demokrasi " Rakyat sebuah negara yang mengamalkan demokrasi bebas untuk memilih pemimpin yang mereka kehendaki melalui pilihan raya. Rakyat juga bebas untuk mengeluarkan pendapat kepada umum " well that's what I understand generally.




I also questioning myself about " politik ni kotor kenapa kena terima ? kenapa kena bergaduh ? '' so if someone questioning this you're same as me when I was 11 years old , but same as the first question above , I found the answer in every observation I made . 
Politik ni kotor kenapa kena terima ? normalah jika kita terlibat dalam politik pasti akan ada percanggahan ideologi , tetapi di malaysia suasana politiknya agak tidak sihat , media perdana berat sebelah dan pelbagai sekatan seperti larangan kepada parti pembangkang menggunakan dewan orang ramai yang dibina menggunakan duit rakyat untuk mengadakan aktiviti , tidak seperti pihak kerajaan yang bebas menggunakan sewenang wenangnya kemudan awam tersebut dan pelbagai perkara yang anda boleh perhatikan sendiri kalau celik , maka suasana ini melahirkan politik tidak sehat seperti pergaduhan dan asabiyah (dilihat di surau oleh ahli pas , my father admit that). Maka beberapa ketika aku pun datang dengan konklusi bahawa politik tidak kotor malah nabi sendiri berpolitik , yang menjadikan kotor itu adalah tindakan parti yang terlibat .

One of my sweetest moment is when I understand well what V for Vendetta (movie) is about , I'm twelve that time . After watching that movie on tv3 I said this " berani jugak tv3 siarkan cerita macam ni " but after 2008 , it's of course banned from airing to the public whahahaha.



Melangkah  ke sekolah menengah (alam remaja) cabaran berpolitik 'dalam diri' makin mencabar. I can say that what I understand about politics make what I'm today  , so even teachers and friends said something like 'berpolitik itu bila dah besar' I just can smile and go on , I understand why they said that , they just don't want children like us misguided by gross thing named politics (based on what they understand). Diamkan diri dan berfikir mungkin lebih baik dari cuba untuk meyakinkan orang yang mempunyai kemudahan untuk mengeksplorasi tetapi disekat oleh fahaman yang sengaja dicipta kerana pening dengan keadaan politik negara. Politik perlu lah difahamkan dari sudut yang lebih luas , bukan hanya kepada politik kepartian umno-pas semata .

I'm not stop at that point , until now  I keep questioning myself one after one issue , basically I understand that politics is a way we get a power to rule , and when we have power , we can make change onto the nation including to distribute the values of islam like liberation and justice into the society .

This is just my personal experience ( 9 - 17 years old) about the politics in our country , I got the question answered by observing and asking my father .  I don't think my father tried to embed a dogma to me , he just answer what he knew and instead make me thinking myself of what , how , why and who . Now  internet make everything easy , so that my understanding toward the issues  , so please keep observing and thinking . Kepada yang layak mengundi , selamat mengundi :)