Allahumma, la ilaha illa anta. Subhanaka, inni kuntu minazzhalimin – ya Allah, tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau. Sungguh aku ini termasuk orang-orang yang zalim

Monday, 23 January 2012

one day full of moment at my kampung

sempena cuti raya cina ni jomlah pakat2 balik kampung pada sesiapa yg punyai kampung, tambahan lagi klau masih ada yg menunggu di sana .... pakat kumpul sesama adik beradik rapatkan sillaturahim lagi , jgn ingat bila kedua ibu bapa dah meninggal tiada apa yg mengikat kita bersama ... together we stand , divided we fall (tetiba) 

rumah kampung sebelah ayah .. laman depan tu dulu kami buat main  rounders ja , masa tu kecik2 blh la  berlari x kenal malu .....



walaupun hanya sehari dgn hanya 3 buah keluarga , x pa tu cukup nak lpskan rindu dekat kampung . mmg jauh beza bila lama dah tak balik , halaman rmh tu semakin luas pulak aku tgk hehehe ye la semak samun dah kena racun. 

bermalam sehari di kg kemudian keesokan paginya bermula la journey x berapa nak journey aku (eheh) pukul 10 ikut mak ayah aku pergi pekan sehari parit (kiranya mcm pasar tani la) 

habis jugak la 3 jam round2 kat pekan sehari parit tu .. bila shopping dgn mak aku tau la mcm mna , kena tough maa klau x pengsan .. krang x pasal2 kena lelong kat tempat jual ikan, sia2 hidup aku ish..........

balik tu lps kenyangkan perut besar aku, aku pun ambil kamera kluar pakai kasut , so adik2 sedara aku ni bukan blh tgk org kluar ..depa pun nak ikut .. timba pengalaman katanya . so nak x nak.. terpengaruh dgn muka comel depa tu aku pun bawak la round2 dpn rmh je pon 

kakakanya nama melissa adriana (lisa surihani )*agaknya kome dah kenal kot budak ni haah >,,<*
 adik ke-2nya khairina hannah (hannah montana) , yg last aku tgh dukung , nurannia sarrah (sarah je ...x de sarah raisudin)

tapi serius, seganas-ganas lisa ni pon..dia syg adik2 dia (kakak/abg mna x syg adik ... meh aku tampo kasi sedaq skit) aku bangga woo dpt snap gambar bwh ni nick in time...bukan senang kan nak dpt aksi2 mcm ni secara spontan..

betul la ckp ayah aku 'setiap saat tu penting sbb tu kena bawak je kamera ke mna2... peristiwa yg lepas bukan blh diulang2 , baik tangkap guna kamera ni .. 10 tahun pon blh simpan lagi '' subhanallah... terharu aku tgk gmbar ni..sbb bukan senang nak tgk lisa ni suap adik dia... selalunya dia smack down je org tuh... okay lisa I believe now u can be a great sister ^,^ (anak sulung bukan senang kan, tgk aku susah tau walaupun anak bongsu hahahaha tuih)


klau depa ni aku x kesah sbb kakak dia mmg naturalnya pelembut dan nampak matang.. damia and anis .. dah2 la main game tu .. tlg akak kuasai dunia lagi bagos



tgk tu ....sweet kan makan limau sambil tenggong sama2 hehe... eei lisa mana pegi gigi hg nih...patut la x da kesan gigitan kat tgn aku...selalunya ada ja kesan kena baham dgn budak ni.


haa ni dia sarrah al klangi dan yg pegang dia tu ..  klau jumpa mna2 tegur ah jgn sombong .. (serabai je aku tgk ..lek la dok kg kena gaya bebas bhahaha)

 masa take a look tu terpandang la pulak pokok kelapa cantik dpn rmh kg tu...so aku tanpa segan silunya mcm maharani kejam mintak abg aku kait kelapa kupas buat minum  .. 6 bulan sekali baru dpt minum air kelapa depan rmh ni , apala gunanya pokok tu klau x dimanfaatkan ye dak? (alasan ...kait kupas sendiri la kalau nak wahai makhluk berlemak berkilo2 ) 


haaa kami pon apalagi klau dpt chance servis percuma ni...ngap ar..

tgk tu... rakusz gila muka dia.. baru mandi lak tu .. ni budak ar mmg wa tabik , klau bawak masuk hutan agaknya dia yg survive paling lama , harimau x brani dekat . takut kena makan

ni pokok kelapa dpn rmh yg habis disedut segala manfaatnya oleh kami (aku minum je ok x buat lebih)

so lepas dah penuh perut dgn ayak kelapa tu time to lepaking kat dpn sungai yg dulunya tempat kami berendam berseronok berkumur ...sekarang klau buat mcm tu alamatnya esk masuk berita harian 'lemas, kaki tersangkut di jaring ikan'

sedap je dia landing mna2 dia rasa nak landing....  

ha ambek ko...selalunya ko smack down adek  ko ...hari ni poaas kena sebijik dgn abg sharul ko hehehe... naseb x campak kat sungai nun jadi makanan boya.. haha lisa kantoi ah gigi x da

my mom with hannah montana .... haa hannah sapa ajar buat peace ghupe tu..  I x ajar nyah... bebudak skrg ni nampak je kamera mmg outomatik dok posing ..addoi

ni gaya I nyah....mna you belajar ni aaauuu.....  

huuui nyah...I tangkap gmbar sisi je pon..jgn la maghah sgt yunk..

comel nya awak ni 

ayah aku rajin melayan karenah bebudak ^,^ ye la aku pun bebudak jugak ye dak.. bwh umur 


lps semua dah bertolak , kami singgah jap kat kebun berdekatan buat nakal.. 

hee tgk mak kita bukan setakat kat supermarket je kuat ... kat sini pon tough, jgn pandang sebelah mata...

nyamuk dlm kebun tu dok sah cite la ... klau bwk ridsect pon agaknya nyamuk tu blh gelakkan kita lagi ..apa barang ridsect ..bwk la flamethrower ke fire brigade punya lori tu sembur satu hutan..  tapi yg pelik awat aku x puas hati sgt dgn nyamuk2 tu..dah mmg habitat dia kat situ , masuk rmh org tetiba buat perangai monyet nak ridsect2 segala bagai.. dasar manusia jakun aku nih.....

beruk jakun udah maii.... 


dan begitulah berakhirnya hari ku di kampung , walaupun sehari je kan tapi cukuplah utk lepaskan rindu , agaknya bila lagi dpt berkumpul ramai2 dekat rmh tu .. insyallah..  dulu 3 tahun aku habiskan waktu persekolahan darjah 1-3 aku di sini...dah hampir 7 tahun berlalu dan aku bakal mengakhiri persekolahan.. apa yg berubah pd peribadi diri ini?? (ewaaah kinah tampa satgi baru tau nak bubuh fullstop kat entry ni eh).