Allahumma, la ilaha illa anta. Subhanaka, inni kuntu minazzhalimin – ya Allah, tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau. Sungguh aku ini termasuk orang-orang yang zalim

Wednesday, 30 November 2011

pencerahan ~ convert your money now......

still remember post yg lps bersempena tahun baru .... nevermind , I remind u...
Berikut di bawah adalah apa yang sangat berkemungkinan besar berlaku tahun ini (2012)
5- EKONOMI DUNIA
- tutup semua akaun bank anda, tinggalkan 1 akaun sahaja untuk bayar bil2 bulanan
- tinggalkan duit kertas untuk belanja bulanan, selebihnya tukar pada makanan & emas & perak
- sekiranya patung terbesar DUBAI dirasmikan tahun ini (tolong siap-sedia)
- ramai akan mengambil peluang2 akhir untuk tunaikan UMRAH (ramainya yang akan pi Mekah)
- tolong akad nikah tahun ni bagi yang berkesempatan (insya Allah)
- penggunaan kad sebagai duit akan berleluasa (duit kertas hampir tak dipakai)
- harga emas mencecah USD 2,000.00 per 1 Ounce
- tiada memiliki Dinar Emas melainkan orang yang mampu sahaja

- banyak syarikat Melayu akan menyegerakan cetakan syiling Dirham Perak
- industri perkapalan akan mengalami perubahan sedunia
- jangan pinjam duit dengan BANK
- start kumpul syiling dirham perak banyak-banyak mulai sekarang
- salah 1 negara Afrika akan ikut jejah langkah negara Melayu berkenaan Dinar & Dirham
- selesaikan apa jenis hutang secepat mungkin sebelum anda tak sempat lagi.


n this is why we should care to what has been said ... seriously care ..... ( this article is illegally copied from http://www.petibesi.net/)  

awapan ringkas, Ya. Dan biar saya terangkan kenapa dan apa kita patut belajar dari insiden ini.
Saya tiada “crystal ball” untuk meramal masa depan. Tetapi saya gunakan tanda-tanda yang ada sekarang didepan mata dan tambah sedikit derang perencah sejarah dan logik akal (common sense), saya boleh agak kemana arah tuju kita.
Domino yang pertama dah jatuh, iaitu pada 2008 semasa credit bubble di US. Dan US dengan pantas mengawal kejatuhan itu dengan “bail out”, stimulus dan memanipulasi akaun “balance sheet” negara.
Domino yang kedua juga dah jatuh, 3 tahun lepas juga. Tetapi hari ini ianya sedang menunjukkan impak maksimanya. Greece sedang menjerut ekonomi global, dan saya jangkakan, kita semua akan terjerut sama.
Greece sudah tiada jalan pulang.
Kenapa ? Mereka dah bankrupt dengan hutang sebanyak $500 billion. Hutang mereka adalah lebih 150% dari pendapatan negara.
Macamana nak bayar ?
Kemudian, siapa yang sudi lagi nak pinjamkan wang kepada Greece, hutang sedia ada pun tak boleh bayar. Anda berani ?
Dan sebahagian besar hutang ini dipinjam dari kesatuan Eropah (Euro). Dan bila sejumlah besar ini tidak dapat dibayar balik, contohnya kepada Italy, macamana pula Italy pula nak bayar bil-bil bulananya ? Italy pun pinjam juga dari negara-negara lain.
Sebab itu ianya berjangkit. Begitu juga dengan Portugal, Spain dan Ireland.
Malangnya, Euro bukan seperti USA yang cetak wang sesuka hati. Euro ada Jerman, yang sudah masak dengan masalah ini di Perang Dunia Pertama dan Kedua. Jerman tahu apa akibatnya apabila hutang-hutang ini di “bail out” dengan mudah. Jerman akan berkeras untuk TIDAK mencipta kekayaan sekelip mata.
Euro akan tumbang
Saya jangkakan Greece terpaksa putuskan hubunganya denga Euro. Atau mungkin Euro itu sendiri musnah, pupus dari muka bumi.
Ini bermakna Euro tidak sah diperlakukan di Greece.
Bila tidak sah, rakyat Greece nak beli barang dan meniaga pakai apa ?
Matawang Greek Drachma sudah berbelas tahun pupus. Tempoh seminggu tidak cukup untuk menghasilkan matawang baru dan disalurkan kepada rakyat. Argentina semasa krisis matawang pada 1999, mengambil masa 3-4 tahun untuk pulih.
Sementara itu apa rakyat Greece nak gunakan sebagai matawang ?
Mereka ada beberapa pilihan.
1. Barter, kembali ke pangkal jalan. Gerakkan tulang 4 kerat utk hasilkan produk dan servis untuk ditukarkan dengan sepinggan nasi. Ini yang berlaku seperti di Argentina dan Zimbabwe.
2. Gunakan US Dollar sebagai matawang sementara. Kerana USD diterima dimana-mana.
3. Emas dan perak akan dijadikan sebagai medium pertukaran dan matawang.
Yang mana mereka akan pilih ?
Itu saya tidak pasti, terpulang kepada kebijaksanaan rakyat Greece. Pada pendapat saya pilihan ketiga (emas dan perak) mungkin sukar kerana berapa ramai yang menyimpan emas dan perak ?
Saya jangkakan mereka akan cederung kepada pilihan pertama dan kedua. Mereka akan meniaga dan menerima matawang USD sebagai medium pertukaran sementara.
Impak Globalisasi
Apabila ini berlaku, ditambah negara-negara lain turut masuk “ke longkang”, akan berlaku impak kepada suasana global.
Dan global bermaksud zaman Facebook, Twitter dan Youtube, dimana maklumat boleh disalurkan sejauh 5,000 km dalam sekelip mata.
Apa yang akan berlaku ?
1. Kejatuhan Euro akan menghantar mesej kuat keseluruh dunia bahawa matawang kertas ni boleh wujud dan musnah sekelip mata
2. Keperitan yang akan dilalui oleh rakyat Eropah boleh disampaikan sekelip mata keseluruh dunia, membuka mata kepada keadaan ekonomi semasa. Membuktikan bahawa sebenarnya kekayaan yang mereka ada selama ini hanyalah ilusi semata-mata.
3. US Dollar akan menjadi lebih kuat kerana permintaan tinggi kerana ianya matawang antarabangsa. Orang ramai akan takut untuk menyimpan matawang yang tidak terkenal.
4. ATAU, orang ramai mula sedar bahawa US Dollar juga adalah sekeping kertas sama seperti Euro. Orang ramai akan meninggalkan US Dollar dan beralih ke asset yang lebih selamat, atau matawang yang sebenar iaitu Emas dan Perak. Saya tidak boleh bayangkan bagaimana berbillion penduduk dunia akan berebut untuk cuba mendapatkan bahagian emas dan perak yang tinggal.
Saya minta maaf atas penulisan yang panjang ini. Saya harap ianya tidak sukar difahami. Tanya diri anda sendiri.

 think n action ....................