Allahumma, la ilaha illa anta. Subhanaka, inni kuntu minazzhalimin – ya Allah, tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau. Sungguh aku ini termasuk orang-orang yang zalim

Wednesday, 27 February 2013

After A Year (Lawatan pertama ke sekolah sebagai penganggur)

Semenjak tamatnya zaman persekolahan yg gilang gemilang  penuh bergaya tu , aku dah kehabisan idea nak berceghita hal peribadi nih sebab xde cerita aku nak lelong hehehe.Namun keadaan berubah apabila semalam aku dengan penuh rasa besar hati menjejakkan kaki ke SMKTD sejurus mendapat tahu usul telah dikeluarkan dan saatnya untuk pasukan bahas sekolah memerah otak mengepam keringat dan aku datang saje2 nak kacau cikgu dan junior2 yg comel2 belaka itu.Dengan berbekalkan niat untuk melepaskan rindu kepada sekolah dan suasananya yang ohsem.. terus aku ke bilik gerakan sekolah dan budak2 tu terus ''kak kinah !!! kak kinah yeaaay! '' 〜( ̄▽ ̄〜)(〜 ̄▽ ̄)〜 


Sunday, 24 February 2013

Law of attraction strike again !

Social consciousness : The fundamentals of the law of attraction

The Law of Attraction is the most fundamental of all universal laws. Out-pacing the laws of gravity and velocity, well-beyond the measurements of science, The Law of Attraction is the basis for who YOU are.


For those who are new to conscious thinking, this idea that your thoughts create your reality might be as whimsical as a spotted leopard running free through the city streets. As a crazy notion, a "New Age" scam, even an "airy-fairy" mind twister, the Law of Attraction is not a new idea. This rather fundamental concept has been around for ages, often hidden from the masses by those who wish to keep people "unconscious". For those who have had some experience with this concept, they might find these words refreshing and fulfilling. This idea is not new to them but is a reminder of what they already know.

Friday, 22 February 2013

SHOUT : GO !

English Translation lyrics

We are Fighting Dreamers, aiming high
Fighting Dreamers, don't care what people think about them
Fighting Dreamers, follow what they believe
Oli Oli Oli Oh-! Just go my way!

Right here Right now (Bang!)
Fire like a bullet liner!
Right here Right now (Burn!)
Finish it off Get the fire!

Thursday, 21 February 2013

Kita memang suka merumitkan yang mudah

Antara poster 'vegan'
Bersiar-siar di Facebook dan mengikuti perkembangan dunia melalui page yang membicarakan soal kebebasan bersuara , hak asasi manusia , hak menyuarakan idea bla bla bla menyebabkan aku tertarik dengan satu isu . Pemahaman aku terhadap isu ni tak lah sedalam mana , aku hanya  merujuk pada slogan-slogan dan banner yang mempromosi idea mereka sahaja. Ini adalah soal berkenaan sama ada 'menggunakan' (consume) haiwan adalah satu bentuk kezaliman.Mereka yang mempromosi idea ini menggelar diri mereka sebagai vegan , kerana bagi mereka melayan haiwan sebagai makanan mahupun produk adalah satu bentuk kezaliman kepada haiwan tersebut , disebabkan itu mereka hanya mengambil sayuran/kekacang (selain haiwan) dalam diet seharian mereka dan menolak sebarang produk yang berasal dari haiwan termasuklah benang.Mereka meletakkan perkara ini sebagai 'Animal Right' iaitu hak haiwan untuk hidup bukan sebagai sumber makanan/pakaian kepada manusia.

Saturday, 16 February 2013

Kita dan kebebasan dalam 'berangkaian sosial'

Suatu ketika dahulu ketika ledakan rangkaian sosial seperti facebook menjadi isu adakah ia merupakan satu kebaikan kepada umat atau sebaliknya , maka teori pisau digunakan dimana jika ia digunakan untuk kebaikan maka baiklah ia dan sebaliknya.Para ilmuan agama khususnya mengambil kesempatan ini dengan baik untuk memudahkan gerak kerja dakwah mereka. Awam juga dilihat menyambut baik saranan 'gunakan facebook untuk berdakwah ' dengan menyebarkan video , artikel , gambar dan sebagainya yang berkaitan dengan islam secara giat. Alhamdulillah kita sudah mula memahami bagaimana untuk memanfaatkan teknologi ciptaan barat daripada berkelahi tentang 'konspirasi' disebalik penciptaannya.


Tapi ada satu lagi perkara picisan yang aku fikir agak penting iaitu luahan rasa sesuka hati di laman sosial. Memang ada sebilangan besar dari kita secara tak sedar suka menyebarkan aib sendiri , tidak pasti sama ada mereka merasakan apa yang mereka post di facebook ,twitter etc. tidak dibaca oleh orang lain ataupun mereka tidak merasakan perkara tersebut boleh mengaibkan diri.


Thursday, 7 February 2013

Dr.MAZA : Mencari Sakinah

Ceramah Bertajuk "MENCARI SAKINAH". Ceramah yang telah diadakan pada pagi 1 Nov 2009 oleh Dr. Asri Zainul Abidin. Tonton video penuh disini : Mencari Sakinah ( full 1-12)


Bersangka baik serta keyakinan kepada takdir Allah adalah sesuatu yang dapat memberi inspirasi dan ketenangan kepada sesiapa yang mengenali dirinya.


Tuesday, 5 February 2013

memahami Hukum Tarikan dalam kehidupan

'' Saya sama sekali tidak bergaul dengan orang yang tidak mahu saya gauli .Bagi saya , itu adalah satu rahmat.Oleh itu , saya kekal positif.Saya bergaul dengan orang yang gembira , orang yang berkembang maju , orang yang mahu belajar , orang yang tidak keberatan meminta maaf ataupun mengucapkan terima kasih , dan orang yang kehidupannya menyeronokkan '' - JOHN ASSARAF , pengarang buku The Street kid's Guide to Having it All.
Memetik dari buku Law of Universal Attraction :

Orang yang positif biasanya berkawan rapat dengan mereka yang positif.Orang yang bersikap negatif pula lazimnya mempunyai ramai kawan baik yang bersikap sama sepertinya.Orang yang ceria biasanya dikelilingi oleh orang yang ceria juga.Orang yang pendiam pula mempunyai kawan yang pendiam jua.Persamaan ini menjadikan kita serasi bersama.

Monday, 4 February 2013

Fizik Kuantum dan Hukum Tarikan

Quantum Physics adalah sains mengenai unsur-unsur kehidupan yang paling kecil, elektron (subatomic) dan sebagainya.Dunia subatomic (elektron/zarah) ini amat berbeza sekali dgn apa yg kita fahami tentang atom seperti yg diajar disekolah. Atom disekolah difahami mengikut konsep Newtonian yg mana semua benda adalah fizikal (seperti bebola besi yg tersusun mengikut sifat objek tersebut samada gas, cecair atau pepejal). Bila kita melangkau ke alam subatomic pula keadaannya amat berbeza, elektron yg sama boleh berada di beberapa lokasi pada satu2 masa (probabilities & possibilities), elektron bersifat gelombang (wave) dan fizikal (particle), elektron yg sama bila dibahagi akan mempunyai sifat-sifat yg sama walaupun dipisah kan pada jarak yg amat jauh (entanglement).

Saturday, 2 February 2013

Understanding By the Practice

Promoting Hijab at World Hijab Day 2013

LONDON, Feb 1: World Hijab Day calls on non-Muslim women to try out life under the traditional head scarf. Can it lead to more religious tolerance and understanding?


"Because I'm not very skilled I'm wearing what you could call a one-piece hijab - you just pull it over your head. But I've discovered the scope is endless. There are all sorts of options."


So says Jess Rhodes, 21, a student from Norwich in the UK. She had always wanted to try a headscarf but, as a non-Muslim, didn't think it an option. So, when given the opportunity by a friend to try wearing the scarf, she took it.



Friday, 1 February 2013

Header for blog , a beginning for dummies

This is my first time using photoshop to make a header for blog , so as amateur it's quite ugly hehehe. After a several trial in making my blog's header , I'm satisfied with the above art piece of mine even it's so simple , know why ? because I don't know how to use those stuff in photoshop !! It's like an aeroplane cockpit for me .. button here button there so complicated and I'm gonna crazy .
But somehow I found it's a little bit exciting in using this photoshop , now I know how to make transparent background for picture hahaha the only stuff I know but still I'm trouble in it hahaha what a funneyh. So the day after tomorrow I started searching for cute doodle and anime , I'm on my way to make a cute header as I've seen in many typical malays girls' blog >,< ..  well as you see , I'm just trying to fulfill my spare time ... pity me :'(