Allahumma, la ilaha illa anta. Subhanaka, inni kuntu minazzhalimin – ya Allah, tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau. Sungguh aku ini termasuk orang-orang yang zalim

Sunday, 29 January 2012

Alien ??? !!!

watch this video and you'll find an unexpected image near mercury ........ jeng jeng jeng... (no kidding okay)


Wednesday, 25 January 2012

Zaynab al-Ghazali : Serikandi Ikhwan Muslimin yang mengerunkan regim

Zaynab al-Ghazali bukanlah seperti wanita biasa. Seperti Aisha Abdul Rahman, beliau merupakan rakyat Mesir dan mempertahankan hak-hak wanita Islam berdasarkan apa yang diyakini beliau sebagai fahaman Islam yang betul. 

Beliau dilahirkan di Al-Bihira pada tahun 1917 di dalam keluarga yang terhormat, keturunan Umar al-Khattab dan al-Hasan bin Ali bin Abi Talib. 

Ayah beliau juga merupakan lulusan al-Azhar. Beliau lebih terkedepan sebagai pejuang dan aktivis Islam daripada seorang yang ulama’. 

Sewaktu mudanya, beliau aktif dalam pergerakan feminis, dan menyertai Kesatuan Wanita Mesir (Egyptian Feminist Union) yang diasaskan oleh Huda as-Syarawi pada tahun 1923. 

Monday, 23 January 2012

one day full of moment at my kampung

sempena cuti raya cina ni jomlah pakat2 balik kampung pada sesiapa yg punyai kampung, tambahan lagi klau masih ada yg menunggu di sana .... pakat kumpul sesama adik beradik rapatkan sillaturahim lagi , jgn ingat bila kedua ibu bapa dah meninggal tiada apa yg mengikat kita bersama ... together we stand , divided we fall (tetiba) 

rumah kampung sebelah ayah .. laman depan tu dulu kami buat main  rounders ja , masa tu kecik2 blh la  berlari x kenal malu .....



Saturday, 14 January 2012

happy schooling ameera :)

my sweet cousin has begin her schooling era by entering 'taska'  I guess ... Congratulation ameera ^,^ be a good girl okay (she always dance and running whenever she want =,=) listen to teacher and don't 'buli' your senior just like your kak Lisa okay ..hehe I know you will not just kidding k sweetheart . after 5 years now she's grown up , and me too =,= I still remember when her mother, my lovely acu announce her childbirth on 10.10.2008 .. yes without a doubt we were so .. EXCITED !
and because of that exciting I ask my acu to send her sweet baby's picture ... and that so .. I still keep it in my phone even after 5 years ... yes it has been 5 years ....... meera start her first step to school ^,^  full with style ..hehe

my father , my mom and me (picture)

nah masa sepahkan gambar2 lama tadi ni lah hasilnya ..............

 yg ni masa kecik2 umur 8,9 mcm tu , cute kan ,mcm sapa? mcm anak dia kan? bhahaha tipu

I adore my father way of thinking ^,^

hahaha I thought the way of thinking cannot be inherited but today I realize I just get my inspirational idea from my father ....just like my father , I like to think something 'weird' for the other people la ..but actually it's something logical and valid , it just rare..

pagi2 hari ni , dari bilik aku dah dgr beliau nyanyi riang gembira (hehe I like his style when he wake up in the morning with laughful face , tenang rasa hati XD) masa sarapan pulak lagi seronok , sempat bagi tazkirah , hehe mentang2 aku sorang je dlm rmh ni dok tercongok dpn dia makan sandwich hahaha... dgn buku catatan dia pun mula membaca kat aku 
 ~''“Allah SWT tidak menerima keuzuran seseorang yang dilanjutkan usianya sehingga sampai berumur 60 tahun.'' (Hadis riwayat al-Bukhari) , ha ni bermakna klau perangai lama kita x berubah ubah sampai umur 60 tahun , hati hatilah sbb waktu ni waktu kritikal  .. dah nak goal , klau x sempat taubat masa ni .. malapetaka la jwbnya di sana..lagipun masa ni dah x de apa2 dah , kerja utk dunia buat apa , anak2 semua dah besar dah blh makan sendiri , masa ni mmg allah dah tau kita dah free blh fokus utk ibadat ...'' ~

Friday, 13 January 2012

saya seronok ^,^

saya seronok tanpa sebab musabab ...
saya kena marah dgn mak saya (sbb saya malas) hehe mak jgn la marah nnti kita jadi rajin serajin semut tau insyaallah ,saya tau mak pray everyday utk saya , I know u love me a lot lot lot of lot.... bila saya kena marah dgn mak saya tau mak sayang saya ,klau mak x syg mesti mak buat donno je... mesti mak x kesah saya nak rosak ke jahanam ke .. so people when someone get mad at your it is a sign that they love you ...

Thursday, 12 January 2012

I will not let myself left behind them....!

First ,I applaud my friends courage to change .... change to a better student . semua dah pakat siapkan kerja sekolah . okay klau budak perempuan wa x kesah mmg deme spesies rajin mcm wa (kdg2 okay) , ini budak laki yg dahulu penah mengejutkan kami dgn mengonker front middle line kelas , ouh rupanya nak focus la tu  ...... okay okay I like your transformation guy .. insyaallah let us make it last longer till the end of our school okay , jgn hangat2 najis ayam ... jgn buat mcm tu nnti mak marah...

Sunday, 8 January 2012

bila aku offline ........

bila aku offline semua gabra (bukan semua la kwn2 terdekat je ) ... bila aku offline diorg fikir bukan2 (kinah ni tuisyen ke / dia pegi shopping kot / tido la tuw / kena baham buaya ke? / cari siput nak buat lauk kot ) *sebab selalunya aku terpacak cantik je kat chat list tu kan , siap blh ikat kontrak dgn mark zuckerberg  jadi guard pesbuk 24 hours .... tapi sejak aku ada azam baru ni, aku pun take la a little time offline nak buat kerja aku yg melambak tapi x sedo diri nak siapkan...  dari pukul 7 sampai la tengah hari, hari ni banyak bende berfaedah aku buat (banyak prasan ) .... then ptg lak baca novel edisi murid form 5 (x rajin aku nak baca novel cinta , krang mula la melalau angau )

Saturday, 7 January 2012

Mengapa Kita Membaca Al-Quran, sedangkan kita tidak memahami sepenuhnya apa yang di baca?

Ini adalah satu kisah yang sangat menarik. Semoga dengan cerita ini hati anda akan terbuka tentang membaca Al-Quran. Kisah ini dipetik daripada kisah yang ditulis dalam Bahasa Inggeris.

Ada seorang Atuk tua tinggal bersama cucu lelakinya di sebuah bukit di pendalaman.Setiap pagi Atuk bangun awal pagi duduk di meja makan dan membaca Al-Quran.

Cucunya ingin menjadi seperti Atuk & meniru seberapa boleh akan bacaan yang dibaca oleh Atuknya.
Pada suatu hari cucunya bertanya, ‘Atuk! saya cuba membaca Al-Quran macam Atuk baca tapi saya tak faham pun & jika saya faham sekali pun saya akan lupa sebaik sahaja saya menutupinya.
Apa bagusnya bila kita membaca Al-Quran?’

‎10 pesanan penting oleh as-syahid Iman Hassan al-Banna

1.Apabila mendengar azan maka bangunlah sembahyang serta-merta walau bagaimana keadaan sekalipun.

2.Bacalah al-Quran, tatapilah buku-buku ilmu, pergilah ke majlis- majlis ilmu, dan amalkanlah zikrullah dan janganlah membuang masa dalam perkara yang tiada memberi faedah.

3.Berusahalah untuk bertutur dalam bahasa Arab kerana bahasa Arab yang betul itu adalah satu-satunya syiar Islam.

4.Janganlah bertengkar dalam apa-apa perkara, sekalipun kerana pertengkaran yang kosong tiada memberi apa-apa jua kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

Friday, 6 January 2012

umum ~ Apa yang sebenarnya berlaku di Syria

SERDANG – Syeikh Dr Khalid Hassan Al-Hindawi, pembantu khas Dr Yusuf al-Qardhawi, telah diamanahkan Ketua Ikatan Ulama Islam Antarabangsa itu untuk memberitahu berita dan hal sebenar yang berlaku di Syria.

Beliau yang baru sahaja melawat Indonesia diminta oleh Dr Yusuf al-Qardhawi untuk ke Malaysia. Seperti mana revolusi yang sedang berlaku di Yaman dan Syria, beliau juga mengharapkan agar di Malaysia juga berlaku perubahan yang lebih baik khususnya dalam kalangan umat Islam.

Di Indonesia, Syeikh Khalid telah menerangkan berkenaan isu Syria di beberapa tempat, dan kemuncaknya, beliau bertemu dengan Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono ditemani sahabat dari Partai Keadilan Sejahtera (PKS). Setelah menerangkan kisah sebenar, akhirnya Presiden Susilo telah bersetuju untuk menyokong revolusi rakyat Syria.


umum ~ apa tuntutan BEBAS ?

Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS)

Jawatankuasa Gerakan Mahasiswa Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS) bersetuju untuk meletakkan dua prinsip utama yang menjadi asas kepada gerakan kebebasan akademik, iaitu :

1. Bahawa ahli akademik, sama ada di dalam atau di luar bilik kuliah, memiliki kuasa yang tidak terbatas untuk mempersoal, menguji idea dan mengeluarkan kenyataan kontroversi dan tidak popular tanpa mengira sama ada pendapat tersebut bercanggah atau tidak dengan pendapat umum


time to get serious ~haii wakatta tebayo!~

bhaahaha!!! bagi aku gelak dulu sebelum aku buat muka serius , masuk form 5 semua x nak main2 dah, semua nak serious study ,pakat tuisyen , pakat tulis azam baru , pakat buat kerja sekolah, spm nak dekat dah oii ...aku je nak main2 tapi x de kwn nak main2 karang x pasal2 kena caci maki lak eermm.  okay I know aku nampak je mcm budak skema dlm kelas (betul ke) actually .. dlm minda aku ni nak main je... mcm monkey de LUFFY tu , balik2 fikir nak main  ''ala kerja rmh malam krang blh buat der ''... bila dah malam ''esk copy je apa susah sama jugak jawapan dia '' ... mangkuk betul aku ... so klau kerja rmh pun aku haram malas nak buat apatahlagi study. I'm bad gurl bahahahhah!!! sukati korang nak caye ke x....


Tuesday, 3 January 2012

Tomorrow is the day !

yes ! tomorrow is the day we gonna make it .. no matter how hard to try , no matter how many times we'll fall , we will stand up back ! even if 1000 kg load on our back .. we surely will not give up ! .this time we gonna enjoy and full fill our precious spring time of youth , we fall, we get up, we learn , we fall again we get up again we learn again .. that's all it takes ! 
insyaallah all will be alright . may allah guide us , aminn